Nakrywanie stołu

Drukuj
Utworzono: piątek, 26, kwiecień 2013

Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół. Liczy się przecież pierwsze wrażenie.
Nakrycie (z francuskiego couvert) to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przybyciem gości zaliczamy do nie go sztućce, serwety, szkło, ewentualnie bilety wizytowe oraz niektóre naczynia. Zasadniczo stosujemy dwa rodzaje nakrycia:
- nakrycie podstawowe,
- nakrycie rozszerzone.
W ramach ćwiczeń uczennice z klasy II Tgf wykonały następujące zadania:
- nakrycie podstawowe do zaserwowania obiadu – uczennice: M. Jaworska, A. Lipińska, J. Maciejowska (fot. I)

- nakrycie podstawowe do zaserwowania śniadania – uczennice: K. Adamiak, E. Gocek, W. Kułach (fot. II)

- nakrycie rozszerzone do zaserwowania obiadu – P. Demczak, M. Kucharyk, K. Olejarz, K. Wróbel (fot. III)

- nakrycie podstawowe do zaserwowania obiadu serwisu a la carte – M. Drozd, A. Myćka, A. Turoń (fot. IV)

Monday the 18th - . Powered by 888 poker bonus code