Warsztaty edukacyjno – kulinarne w ramach projektu „Polska smakuje”

Drukuj
Utworzono: środa, 31, październik 2018 Karina Bieganowska

Dnia 19.10. 2018 r. uczniowie naszej szkoły brali udział w IMG 20181019 WA0007. Organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Odział Terenowy w Rzeszowie. Tematem warsztatów była zdrowa żywność ekologiczna wysokiej jakości. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką p. Beaty Dydek i p. Kariny Bieganowskiej. Młodzież miała okazję zapoznać się z żywnością regionalną województwa podkarpackiego, produkowaną z surowców ekologicznych. O roli żywności ekologicznej w żywieniu współczesnego człowieka i powrocie do prastarych odmian niemodyfikowanych genetycznie zbóż, opowiadał mistrz piekarniczy i cukierniczy p. Czesław Meus. Uczestnicy mogli spróbować soków z owoców krajowych i południowych, zupy z dyni i kaszotto z warzywami. Potrawy przygotowywał mistrz kucharski p. Adam Wałęga, któremu pomagali uczniowie. W spotkaniu uczestniczył również dyrektor oddziału terenowego KOWR w Rzeszowie p. Jerzy Borcz oraz kierownik wydziału Rozwoju Rynków Rolnych p. Damian Przedzieńkowski. Na koniec spotkania wszyscy otrzymali pamiątkowe ciastka z piernika.

 

Friday the 16th - . Powered by 888 poker bonus code