Potrawy drobiowe

Duża wartość odżywcza, łagodny i przyjemny smak i zapach oraz delikatna struktura mięsa drobiowego sprawiają, że ten surowiec jest często wykorzystywany do sporządzania posiłków. Na kolejnych zajęciach praktycznych z technologii gastronomicznej uczennice klasy 2Tg wykonały następujące potrawy z udziałem tego wartościowego składnika:

Kotlet drobiowy smażony z ananasem (fot. 1)

IMG 9636

Kebab na talerzu (fot. 2)

IMG 9634

Kotlet panierowany (fot. 3)

IMG 9642

Kotlet z drobiu w pianie (fot. 4)

IMG 9641

Zakąski, przekąski, przystawki…..

To pyszne, małe kąski serwowane przed posiłkiem, jak i również podjadane w takcie każdego przyjęcia. W zależności od upodobań, mogą być bardzo proste, albo bardziej wyrafinowane. To także sosy, dipy i dressingi oraz chipsy czy popcorn.

Swoimi pomysłami na przekąskę dzielą się uczennice klasy 3Tgf

Nakrywanie stołu

Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół. Liczy się przecież pierwsze wrażenie.
Nakrycie (z francuskiego couvert) to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przybyciem gości zaliczamy do nie go sztućce, serwety, szkło, ewentualnie bilety wizytowe oraz niektóre naczynia. Zasadniczo stosujemy dwa rodzaje nakrycia:
- nakrycie podstawowe,
- nakrycie rozszerzone.
W ramach ćwiczeń uczennice z klasy II Tgf wykonały następujące zadania:
- nakrycie podstawowe do zaserwowania obiadu – uczennice: M. Jaworska, A. Lipińska, J. Maciejowska (fot. I)

- nakrycie podstawowe do zaserwowania śniadania – uczennice: K. Adamiak, E. Gocek, W. Kułach (fot. II)

- nakrycie rozszerzone do zaserwowania obiadu – P. Demczak, M. Kucharyk, K. Olejarz, K. Wróbel (fot. III)

- nakrycie podstawowe do zaserwowania obiadu serwisu a la carte – M. Drozd, A. Myćka, A. Turoń (fot. IV)

Kącik kulinarny

 

Witamy w Kąciku Kulinarnym Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

W prezentowanych artykułach będziemy podawać sprawdzone przepisy kulinarne potraw przygotowanych przez naszych uczniów oraz różne ciekawe informacje z zakresu żywienia człowieka. Będziemy również towarzyszyć z obiektywem na zajęciach i publikować rezultaty pracy.

Potrawy mięsne smażone

Poniżej prezentujemy 3 potrawy wykonane przez uczennice kl. 2 Tgf na zajęciach z technologii gastronomicznej.

1. Pieczeń smażona

IMG 6505m

IMG 6505

Wykonanie: A. Lipińska, P. Demczak i J. Maciejewska

2. Kotlet schabowy z pieczarkami i serem

IMG 6509m

IMG 6509

Wykonanie: M. Drozd, A. Turoń i A. Myćka

3. Pieczeń wołowa z cebulką

IMG 6510m

IMG 6510

Wykonanie: M. Kucharyk, K. wróbel i K. Olejarz

Wednesday the 20th - . Powered by 888 poker bonus code